Tiroid bezi boynun arka tarafında yer alan şekil olarak kelebek şekline benzeyen, gırtlağın alt tarafında bulunan, vücut için önemli hormonların salgılanmasını gerçekleştirmede önemli rol oynar. Vücudun düzenli çalışmasını sağlayan hormonların salgılanmasını ve organlara ulaşmasını sağlar. Bu organ üzerinde oluşan nodüller tiroid bezinin sağlıklı çalışmasını engelleyerek tiroid hormonunun salgılanmasını engeller. Tiroid bezi içinde rastlanan kitlelere nodül denilmektedir. Tiroid nodülü elle muayene esnasında ya da boyun bölgesine uygulanan görüntüleme teknikleri ile tespit edilmektedir. Özellikle kadınlarda daha sıklıkla görülmektedir. Tek ya da çok sayıda görülebilmektedirler. Ancak her tiroid nodülü ameliyat olmayı gerektirmemektedir. Tiroid nodülleri genellikle zararsız görülmektedirler. Ancak kişide tiroid nodülü saptanması durumunda mutlaka ne tür bir nodül olduğu incelenerek teşhis edilmelidir. İncelemeler sırasında nodülün ya da nodüllerin çok fazla hormon üretimi yapıp yapmadığına ve kanser olup olmadığına bakılmaktadır.
Cerrahi tedavi tiroidde başlıca üç grup hastaya uygulanıyor. Bunlardan birincisi tiroid kanseri olduğu iğne biopsisi ile bilinen veya biopsi ile tiroid kanseri şüphesi olan hastalar, ikinci grup iyi huylu olduğu düşünülen ancak çapı giderek büyüyen ve boyunda baskı belirtileri yapan nodülleri olan hastalar, üçüncü grup da hipertiroidi hastalığı ilaçla veya radyoaktif iyodla kontrol altına alınamayan veya alınamayacağı baştan öngörülen hastalar.
Tiroid cerrahisi tiroid bezinin kanser veya kanser dışı bazı hastalıklarında tedavi amacıyla uygulanmaktadır. Bu amaçla uygulanan çeşitli operasyonlar;
Lobektomi: Tiroid bezinin yarısının çıkartılmasıdır.
Subtotal tiroidektomi: Heriki lobda bir miktar tiroid dokusu bırakılarak tiroid bezinin çıkartılması
Totale yakın tiroidektomi: Tek tarafta bir gramdan daha az tiroid dokusu bırakılarak tiroid bezinin çıkartılması
Total tiroidektomi: Tiroid bezinin tamamının çıkartılması.
Tiroid cerrahisi sırasında kaşılaşılabilecek en önemli riskler kanama, kalıcı ses değişikliklerine neden olan ses tellerini uyaran sinirin zedelenmesi ve hipoparatiroidiye yol açan vücudumuzun kalsiyum düzeyini ayarlaya paratiroid bezlerinin hasar görmesidir. Cerrahiye bağlı etkiler geçtikten sonra ameliyat öncesi yapabildiğiniz herşeyi yapabileceksiniz. Tiroid bezinin tamamı veya tamamına yakını alınanlarda tiroid hormonu hapı almayı gerektirecek hipotiroidi ortaya çıkacaktır. İlacın düzenli alınması hayatınızın normal akışı devam ettirmeniz için yeterli olacaktır.
Adres : Lider Centro Mansuroğlu mahallesi 1593/1 sok. No:4 B Blok Kat:7 Daire:70 İzmir
GSM: +90501 122 32 50
E-posta: [email protected]