Anal Bölge Hastalıkları

Hemoroid (Basur) Nedir?

Hemoroid, anüs ve rektum bölgesindeki damarların şişmesi ve iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir tıbbi durumdur. Bu durum, iç ve dış hemoroidler olarak iki temel türde görülebilir. İç hemoroidler, rektumun içindeki damarlardaki şişmelerdir ve genellikle ağrı veya kanama gibi semptomlara yol açarlar. Dış hemoroidler ise anüs çevresindeki damarlardaki şişmelerdir ve sıklıkla şişlik ve kaşıntı gibi belirtilere neden olur.

Hemoroid neden olur?

  • Aşırı kilo-obezite,
  • Kronik kabızlık,
  • Sık sık ağır kaldırıyor olmak,
  • Uzun süre oturmak ya da ayakta kalmak,
  • Hamilelik  gibi nedenler

Hemoroid dereceleri

1. Derece: Anal kanalın içini döşeyen yastıkcık (hemoroid) yapılarında çok hafif bir şişme vardır.

2. Derece: Şişlikler ıkınmakla dışarı çıkıp, kendiliğinden kolaylıkla içeri geri döner.

3. Derece: Şişlikler ıkınmakla anal kanaldan dışarı çıkar ancak kendiliğinden geri dönüşü zordur. Bazen elle içeri itmek gerekebilir.

4. Derece:Yastıkcık yapıları daima dışarıda durur, elle itilseler dahi anal kanala geri gönderilemezler.

Hemoroid tedavi yöntemleri nelerdir?

Tedavi hastalığın tipine ve evresine göre yapılır.

1 ve 2. Evrede kötü beslenme, tuvalet ve spor alışkanlıkları düzeltilmeli. Lokal ve sistemik bazı ilaçlar alınarak tedavi edilebilir. İkinci evrede cerrahinin yeri daha azdır.

3 ve 4. Evre ile komplikasyonlu hemoroidlerde anestezi altında ameliyatla tedavi edilebilir.

Klasik cerrahi (Milligan morgan / modifiye MM..gibi)

Mixt yöntem: Klasik yöntemle modern yöntem kombinasyonu

Longo stapler ( kapalı yöntem)

Lazer veya Koterizasyon

Bant Ligasyon yöntemi

Anal fissur belirtileri?

Tipik belirtisi dışkılama sırasında anal bölgede şiddetli ağrı ve taze kanamadır, Kanama her zaman olmayabilir. Ağrıyı genelde hastalarımız dışkılama sırasında bıçakla kesiliyor veya cam parçası çıkıyormuş gibi tariflerler.

Anal fissur de tedavi, nedir?

Makat çatlağı (anal fissür) tedavisi, fissürün nedenine, şiddetine ve süresine bağlı olarak değişebilir.  İşte anal fissür tedavisinin yaygın yöntemleri:

1.Lifli gıdalar tüketmek, sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık ya da ishalin önlenmesine yardımcı olabilir.  Lifli gıdalar arasında meyve, sebze, tam tahıllı ekmekler ve kepekli gıdalar bulunur.Yeterli miktarda su içmek,

2.Doktorlar, anal fissürün iyileşmesini hızlandırmak ve semptomları hafifletmek için bazen kremler veya losyonlar reçete edebilir.

3.Sitz banyosu, anüs bölgesinin ılık suda bekletilmesini içeren bir yöntemdir. Bu, ağrıyı hafifletebilir ve iltihaplanmayı azaltabilir.

4.Tedaviye cevap vermeyen veya tekrarlayan anal fissürlerde cerrahi müdahale gerekebilir. Bu cerrahi işlem genellikle anal sfinkter kaslarının kesilmesini içerir (sfinkterotomi). Bu, anal fissürün iyileşmesini ve nükslerin önlenmesini amaçlar.

Randevu Al

Op.Dr. Cem Güçlü

Adres : Lider Centro Mansuroğlu mahallesi 1593/1 sok. No:4 B Blok Kat:7 Daire:70 İzmir
GSM: +90501 122 32 50
E-posta: [email protected]

Ücretsiz ön görüşme için formu doldurun sizi arayalım.