Kıl dönmesi veya pilonidal sinüs olarak bilinen rahatsızlık, çoğunlukla kuyruk sokumu ve kalça bölgesinde ortaya çıkar. Kadınlara kıyasla erkeklerde çok daha fazla görülür. Saçların veya vücuttaki diğer kılların bir noktada toplanmasıyla veya tüylerin doğru yönde çıkmaması ve geriye doğru büyümesiyle ilişkilidir.Ayrıca kalın ve kıvrımlı tüylere sahip olmak, sıkı kıyafetler giymek ve aşırı terleme, ciltte nemli bir ortam yaratır ve bu şekilde tüylerin düzgün şekilde çıkması engeller ve kıl dönmesinin bir nedeni olabilir.
Kıl dönmesi belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu belirtiler, şiddetli veya hafif şekilde de görülebilir. Kıl dönmesi belirtileri ;Ağrı ve rahatsızlık,Şişlik ve hassasiyet,Kızarıklık,Enfeksiyon oluşması ve Apse veya irinli kist oluşması şeklinde görülebilir.
Kıl dönmesi tedavisinde altın standart cerrahi tedavidir. Diğer yöntemler cerrahiye alternatif ve tekrarlama oranı yüksek yöntemlerdir.
Kıl dönmesi rahatsızlığında her hastaya uygulayabilecek standart bir cerrahi tedavi yoktur. Kıl dönmesine karşı yapılan tedaviler şu şekilde sıralanabilir:
Akut pilonidal sinüs apsesinin (Akut kıl dönmesi) tedavisi acil drenajdır. Çünkü akut kıl dönmesi ciddi enfeksiyon gelişen ağrılı bir durumdur. Apsenin basit drenajı yapılıp daha sonra elektif operasyona hazırlanabilir.
Kronik pilonidal sinüs (kronik kıl dönmesi) hastalığı tedavisi: Konservatif tedavi seçenekleri denenebilir. Kavite içi fenol, koterizasyon, krioterapi, gümüş nitrat, alkol ile irrite edilerek içerisinin granülasyon dokusu ile dolmasını sağlamaktır. Yara kapanma problemleri yaşanabilir.
Kistotomi ameliyatı: Sinüs boşluğunun tepe kısmı açılarak yaranın sekonder iyileşmeye bırakıldığı ameliyat çeşididir.
Primer kapama: Sinüs çıkarılmasından sonra yaranın uç uca dikilmesidir.
Kistektomi ve sekonder iyileşme: Kist çıkarıldıktan sonra yaranın açık bırakılarak kapanmasını sağlamaktır 1-2 aylık bir süreçtir ve hemen her gün pansuman gerekmektedir.
Mikrosinüsektomi: Bu yöntem daha çok küçük sinüsler için tercih edilebilir. Hedef sinüsün kapsülü ile çıkarılıp primer onarılmasıdır.
Flep yöntemleri: Halk arasında kapalı ameliyat olarak adlandırılan yöntemlerdir. Çıkartılan kist sonrası açılan boşluk uç uca getirilemeyecek kadar geniş ise yan taraflardan doku kaydırılması gerekmektedir. Bu yöntem diğer yöntemlere göre daha üstündür nüks oranları düşüktür. Yara uçlarında gerilik az olduğu için hastaların ağrıları daha azdır ve işe dönüşleri daha çabuktur. Tek dezavantajı ameliyat kesi yerinin biraz daha fazla olmasıdır.
Endoskopik pilonidal sinüs tedavisi: Kıl dönmesi ameliyatlarında son kullanılan teknik endoskopik pilonidal sinüs tedavisidir. İnce bir kamera ile kıl dönmesinin oluştuğu bölgeye girilerek lazerden farklı direkt görüş altında sinüs içi termal olarak yakılmaktadır. Ağrısız erken işe dönüş bakımından yeni bir seçenek olarak ön plana çıkmaktadır.
Adres : Lider Centro Mansuroğlu mahallesi 1593/1 sok. No:4 B Blok Kat:7 Daire:70 İzmir
GSM: +90501 122 32 50
E-posta: [email protected]